2013. július 8., hétfő

Hajápolás

Sziasztok!

Ezt a bejegyzést azért írom, mert láttam Eszti videóját, és a hozzá készült posztot is olvastam. Leírtam neki is az észrevételeimet, de most megpróbálnám jobban leírni a személyes tapasztalataimat, ismereteimet. Ismét leírom, hogy NEM Eszti ellen irányul ez a bejegyzés, nagyon szeretem a videóit, sok okos dolgot elmondott a hajápolásról, viszont 1-2 dolog nem egészen stimmel.
Kicsit konyítok az ilyesmihez, mivel a mamám fodrász-hajgyógyász, természetes szerekkel dolgozik és már számtalan embernek segített, aki hihetetlenül problémás hajjal és fejbőrrel érkezett hozzá.





Kezdeném én is a hajmosással:

A hajmosás 3-4 naponta ajánlott hajtípustól függetlenül. A túl gyakori, vagy ritka hajmosás sem egészséges, mivel a gyakori mosás elgyengíti a hajunkat, a fejbőrünknek nincs ideje felépíteni a saját flóráját és ez még egy zsíros fejbőr esetében sem tesz jót. Fontos leszögezni, hogy a hajunk/fejbőrünk árulkodik az egészségi állapotunkról, életvitelünkről, tehát a fejbőrünk és a hajunk állapotát nagyban befolyásolják a betegségek, a stressz és a káros szenvedélyek is. A probléma általában belülről fakad.
Hajmosáskor természetesen jó, ha a hajtípusunknak megfelelő sampont használunk, minél természetesebb, annál jobb. Viszont NEM a sampon fogja megoldani, ha valami probléma van a hajunkkal. Természetesen segít, de nem várhatunk tőle gyökeres változást, na de erről majd később...
Szóval, meg van a samponunk, tudjuk, hogy milyen időközönként kell hajat mosni. A hajunkat úgy mossuk, ahogy akarjuk. Előre, vagy hátra hajtva, teljesen mindegy, a lényeg a megfelelő módszerben rejlik. Mindig az ujjbegyeinket használjuk, semmiképp se "vakarjuk" a fejbőrünket, akkor se, ha viszket, mivel így felsértjük a fejbőrünk felszínét, ezáltal melegágyat adunk a baktériumoknak, szennyeződéseknek.
A lényeg tehát a módszer! A hajunkat jól bevizezzük, közben elkezdjük fellazítani a letapadt szennyeződéseket, átmozgatjuk a hajat,  masszírozzuk a fejbőrt. Ezután a sampont eloszlatjuk a fejbőrön, majd a tarkótól haladunk a fejtető felé. Ujjainkat szétnyitjuk, a kezeink szemben állnak egymással, vízszintes irányban masszírozunk. Ezután jön a fül mögötti rész, amit föl-le mozdulatokkal tisztítunk meg. Ezeket a mozdulatokat, variálhatjuk, kiegészíthetjük, a lényeg, hogy jól átmossuk a hajtöveket, majd ezután térünk rá a haj többi részére. NE dörzsöljük, inkább masszírozzuk magát a hajat is, így nem képződik nagy súrlódás.
Mindezek után öblítünk. A "póztól" függ, hogy honnan kezdünk öblíteni. Ha hátrahajtva mosunk hajat, akkor a fejtetőre, ha lehajtott fejjel, akkor a tarkóra kezdjük folyatni a vizet, majd onnan haladva térünk át a többi területre, amiket már a konkrét öblítés előtt is ért a víz, így könnyebb kiöblíteni a sampont. Öblítés után, az előbb leírt samponos mosást megismételjük, majd ismét öblítünk.

Ezután következik a balzsam, vagy hajpakolás:

Erre a célra használhatunk bolti, illetve házi termékeket. Házi készítésű pakolásnak nagyon jó a tojás-méz-oliva olaj keverék, esetleg natúr joghurt, citrom. Ezekre különböző receptek vannak hajtípustól függően. Minden balzsamnak, pakolásnak megvan a maga ideje, 5-10-15 perc, esetleg több is. Ha nagyon rakoncátlan a hajunk, akkor nagyon nagyon óvatosan, ritka fogú fésűvel átfésülhetjük, viszont ez nem túl jó a hajnak, lehetőleg kerülni kell. Pakolás/balzsam után is fontos az öblítés, ügyeljünk rá, hogy maradéktalanul eltávolítsuk.

Hajmosás után használhatunk különféle kifésülést segítő termékeket, ne mosd ki balzsamokat, tejeket, olajokat, fényvédőket stb... ez opcionális. Ha problémás a fejbőrünk, pl zsíros, korpás, száraz stb., akkor általában ilyenkor jön a hajszesz, ampulla, egyéb készítmény, ami ténylegesen megszünteti a gondot. Az ilyen dolgokat jó, ha egy hozzá értő személy írja fel nekünk, használatuk előtt fontos a vizsgálat ugyanúgy, mint a bőrünk esetében.
Ha azt szeretnénk, hogy egészséges legyen a hajunk és a fejbőrünk, akkor érdemes betartani az alapszabályokat, amiket a hajmosásnál leírtam. Törekedjünk arra, hogy ne juttassunk túl sok mesterséges terméket a fejbőrünkre/hajunkra. A hajszeszek is jó hatással lehetnek úgy, ahogy a pakolások is. Ne "sokkoljuk" a hajunkat hideg, vagy túl forró vízzel, mivel az semmi esetben sem tesz jót.
Próbáljuk kerülni a fokozott hőhatást, mint például a hajvasalót, hajsütővasat. Ha még is szeretnénk egy csini frizurát, akkor alacsony hőfokot válasszunk és csak száraz hajon alkalmazzuk őket, hővédő használata után.
Óvatosan bánjunk a fésűvel és a hajgumival, hajpántokkal/ráfokkal, csatokkal. Ha túl szorosan fogjuk össze, akkor a fejbőr vérellátása romlik, és bizony a hajunk problémás lesz. Megjelenik a zsírosodás és a korpa. Ne szorítsuk le semmi esetre se!!! A fejbőr vérellátásának fokozásához elég, ha napi egyszer átmasszírozzuk, használhatunk fejbőr masszírozót is.

Ez most eléggé hosszúra sikeredett, dióhéjban ennyi lenne, amit le szerettem volna írni. Ha bármiről szeretnétek többet tudni, akkor írjátok meg nekem és bővebben kifejtem, adok tippeket.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése